tiistai 5. huhtikuuta 2011

Perusvalhe



Ihmisessä ei kuulu olla kipeää paikkaa, kiljui lääkäriaseman mainos raitsikan kyljessä.
Niinköhän?
WHO pistää vielä tiukemmaksi kun se määrittelee terveyden niin, ettei se ole vaan sairauden puutetta, vaan täydellinen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila.
Hopsan!
Ei taida maailmasta montaa tervettä löytyä.

Saahan sitä määritellä ja väittää, mutta täydellinen on mielestäni paitsi utopistista, myös vaarallista.
Täydellinen terveys, kauneus, onni tai ihminen on mielestäni elämän suurinta perusvalhetta.
Sairain kaikista saattaa olla se, joka suorittaa terveyttään tai täydellisyyttään.

9 kommenttia:

  1. Olen tismalleen samaa mieltä. Kurjaksi menee, jos meidän tulee väkisin yrittää terveyttä ja sitten se ei onnistukaan:(

    VastaaPoista
  2. Uups, aika korkealle on rima asetettu. Taidetaanpa muutenkin elää aikaa jolloin kaikkeen on löydettävä diagnoosi. Ennen vanhaan "oireille" löytyi luonnollisempi ja arkisempi selitys.

    VastaaPoista
  3. Hei Pirkko! WHO:n terveyskäsite on paljon laajempi kuin mitä kirjoitit. Lisää tietoa löytyy esimerkiksi googlen kautta.

    Aihe on tuttu, sillä olen kuunnellut monet esitelmät aiheesta ja tenttinytkin näistä jutuista.

    VastaaPoista
  4. Leena;
    siinä on lähellä sekin vaara, että syyllistää tai syyllistyy.

    Marie Elisabeth;
    taitaa olla myös niin, että jos terveys tai mikä tahansa onni tehdään normiksi, suhtautuminen normaalin elämän epätäydellisyyteen vinoutuu niin, että pienikin pipi tai ruttu nähdään todellisuutta suurempana katastrofina.

    Marjatta;
    tietoisesti oikoilin mutkia kärjistäen. Tiedän, että tässä on vaara heittää varjoa WHO:n päälle, mutta tuo kaikkien tuntema perusmääritelmä on mielestäni onneton juuri siksi, että nimenomaan siihen törmää joka mediassa vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
  5. Moni meistä pyrkii täydellisyyteen, mutta se vasta sairaaksi tekeekin.
    Onni on olla rosoisen epätäydellinen, silloin suo itselleen paljon enemmän erheitä ja sivuun horjahtamista. Ja elämä on kevyempää.

    VastaaPoista
  6. Arleena;
    hyvään ja oikeaan ja kauniiseen ja eheään pyrkiminen on jostain kumman syystä täydellisyyteen pyrkimisen vastakohta. Olen ajatellut, että se johtuu siitä, että "täydellinen" ei enää mene kohti hyvää vaan pysähtyy paistattelemaan tai sitten jähmettyy pelkäämään kun pelkää menettävänsä "täydellisen".

    VastaaPoista
  7. Liittyy aika löyhästi aiheeseen mutta koska tuli tästä mieleen niin kerron. Äitini täyttää ihan pian 74. Hänellä ei ole koskaan ollut mitään pitkäaikaislääkitystä, ylipäätään tarvitsee äärimmäisen harvoin mitään lääkkeitä, esim. särkylääkkeitä.
    Hänellä ei ole verenpainetta, kolesterolia, ylipainoa eikä edes hemoglobinissa ole valittamista.
    Hän on käynyt joissakin "ikätarkastuksissa", en ihan tiedä mitä ovat mutta jotain yleistarkastuksia kaikille ja mitä sanoo lääkäri kerta toisensa jälkeen;
    Ei teidän tarvitse peitellä vaivojanne, kyllä tuossa iässä jo jotakin on.
    Äiti mulle aina soittaa että pitääkö jumankaut keksiä edes peräpukamat että olisivat tyytyväisiä!

    VastaaPoista
  8. Allekirjoitan. Amen.

    Ihminen on epätäydellinen, epämääräinen ja kukin omalla tavallaan epätervekin. Miten hirveää olisi teeskennellä läpi päiviensä jotain muuta.

    VastaaPoista
  9. Piilomaja;
    löyhästi tämäkin: Vuosia sitten menin lääkäriin näyttämään epämääräistä ihottumaa, jonka lääkäri totesi harmittomaksi. Katsoi sitten tutkivasti silmiini ja kysyi:" Mikäs se oli se teidän oikea asianne?".

    Liina;
    niin olisi.
    Mainitsemasi ihmisen epämääräisyys on aika kiinnostava ominaisuus. semmoisen läheisyydessä voi parhaimmassa tapauksessa olla kuin löytöretkellä.

    VastaaPoista