maanantai 15. elokuuta 2011

Ajan reunatJoka vuosi hämmästyn sitä, että moni juhlii vappua kevään alkamisen juhlana. Minusta kevät alkaa viimeistään maaliskuussa, tarkemmin ajatellen jo tammikuussa, silloin kun joulukuusi kannetaan ulos.

Tänä vuonna hämmästyin kun mies kertoi että juhannus tarkoittaa sitä, että kesä alkaa. Siis kesä, ei kesäloma. Hän taas hämmästeli hämmästymistäni koska hänestä kesän alkaminen juhannuksena on itsestäänselvyys.

Tänään käväisee syksy. Helsingissä ainakin.
Uskon: tämä on vain pikavisiitti, syksyllä on oma aikansa, hyvä ja ihana.
Ei tarvitse pitää kiinni ajan reunoista, ei venyttää aikaa. Kesä pysyy vielä hetken ihan itse.

7 kommenttia:

 1. Kauniit maalaukset.
  Kesää on siihen saakka, kunnes puiden lehdet ovat kuolleet ja ottaneet syksyn värit. Vielä ne ovat vihreitä.

  VastaaPoista
 2. Ilona;
  eilen illalla meinasi kyllä usko kesään mennä. Tilapäisesti, luulisin.

  Arleena;
  kiitos! Jotenkin noin menee myös oma määritelmäni kesästä.

  VastaaPoista
 3. Minä inhoan ihmisiä, jotka juhannuksena toteavat että "nythän se kesä sitten on jo ohi". Kyllä se minustakin vasta alkaa jussina.

  Keväästä olen samaa mieltä, maaliskuussa se viimeistään alkaa.

  VastaaPoista
 4. Kirsikka;
  joskus kun kuulen jonkun haikailevan kesän loppumista juhannukseen, olen kuulevinani samalla sanattoman pyynnön: "Sano nyt, että olen väärässä".
  Jäin miettimään, millä nimellä kutsut sitä vuodenaikaa, joka usein alkaa jo toukokuussa, ja joka saattaa olla todella lämmin, vihreä ja kukkiva :)

  VastaaPoista
 5. Minulla vuodenajat ovat aika vahvasti sidoksissa luonnon tilaan ja tilanvaihdoksiin.

  Kevät alkaa silloin kun lumet sulavat kovalla vauhdilla. Ei siis mitään tammikuun tilapäisiä sulamisia vaan selvästi vuodenajasta eikä säästä johtuvaa sulamista. Tämä taas lienee käytännössä Helsingin tienoilla joskus maaliskuun loppupuoliskolla riippuen tietenkin talven sitkeydestä. Kesä alkaa kun puissa on "valmis" lehtipeitto, eli joskus toukokuun loppupuolella. Syksi taas alkaa silloin kun lehdet kellertyvät ja tippuvat puista. Talvi alkaa kun tulee lunta ja/tai lämpötila tippuu nollan alapuolelle.

  Määritelmäni taitavat olla aika lähellä sitä mistä meteorologit kutsuvat termisiksi vuodenajoiksi. Sen mukaan kesä alkaa kun vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 asteen yläpuollea, syksyä on kun lämpötila on +0 ja +10 asteen välillä, talvea on silloin kun lämpötila on alle +0 astetta ja kevään määritelmä on kuten syksyn, eli +0 ja +10 asteen välistä aikaa.

  VastaaPoista
 6. Peppe;
  järkevämpi puoli minussa on lähes samaa mieltä kanssasi kaikesta tuosta, mutta fiilispuoli pistää hanttiin. Samalla epäilen, että nimien antaminen asioille, vuodenajoillekin, on jossain määrin tunnejuttu, joten pitelen lujasti kiinni käsityksestäni, että kevät tulee kun joulukuusi menee.

  VastaaPoista