maanantai 16. tammikuuta 2012

Luulemisen houkutteleva helppous Leikin vaalikoneella. Tulos hämmästytti, huolestutti, huvittikin.
Äänestin, ja minulla on tunne, että se meni väärin, eikä se johdu siitä, että viis veisasin vaalikoneen tuloksista.

Se meni väärin siksi, ettei sillä ollut pienintäkään mahdollisuutta mennä oikein.
Se olisi mennyt väärin ketä tahansa sitten olisin äänestänytkin.
Väärin siksi, etten tiedä tarpeeksi, luulen vaan kaikenlaista, eikä luuleminen mielestäni riitä, niin houkuttelevaa kuin se helppoudessaan onkin.

Monikohan oikeasti tietää riittävästi politiikasta voidakseen sanoa tietävänsä mikä on oikein, ja kuka paras?
Se, joka luulee tietävänsä kenties sittenkin vain luulee.

Uskon, että oman äänensä kuulee parhaiten jos on ensin kuunnellut myös muita, eikä tämä koske vain politiikkaa.
Nyt minusta tuntuu, että olen kuunnellut muita liikaa.

6 kommenttia:

 1. Kävin luulemassa ihan ilman vaalikonetta. Minä en todella tiedä mitään poliittisista kokonaisuuksista, luulen vain. Luulin kuten olen jo monet kerrat tehnyt. Luulen myös tietäväni mitä nimenomaan en halua. Olen yhä sitä mieltä, että luulin ihan oikein.

  VastaaPoista
 2. Rouva Kameleontti
  Niin se meni minullakin: luulen tietäväni mitä en halua, ja luulen, että luulen oikein.

  VastaaPoista
 3. Politiikassa on mielestäni se ikävä puoli, että haluaisi äänestää aatteita; hienoja, yleviä, humaaneja. Mutta joutuukin äänestämään ihmistä; kompastelevaa, itsekästä ja erehtyvää. Tämä pätee erityisesti presidenttiä valitessa, kun ihan selkeästi valitaan henkilöä. Luulen valinneeni minulle ainoan oikean vaihtoehdon, luulen hänen olevan humaani, luulen ettei ainoa ääneni mene hukkaan, vaikkei häntä todennäköisesti valitakaan. (Vaikka läheltä voi liipata.)

  VastaaPoista
 4. Liina
  Niin totta sanot: henkilöä tässä valitaan, ei aatteita. Ei ainakaan ensisijaisesti. Minä vaan toivoisin, että olisin voinut valita tuntien, että tämä on minulle ainoa oikea vaihtoehto. En voinut.

  VastaaPoista
 5. Ylen vaalikoneesta sain tuloksen, joka oli mahdollisimman kaukana kaikesta luulemastani. HS:n koneelta sain sentään kärkikaksikon, joka vastasi ajatuksiani. Kysymyksetkin olivat laajempia ja tarkempia.
  Mutta ei tässä eduskuntaa tosiaan valita. Henkilönä minulle kelpaisi kaikki muut paitsi ne kaksi, jotka Ylen vaalikone minulle kauppasi:)

  VastaaPoista
 6. Katriina
  Minä kokeilin vain HS:n vaalikonetta, ja tulos oli todella niin kaukana kaikesta luulemastani, että en jaksanut, tahtonut, uskaltanut enää kokeilla josko Ylen kone tietäisi paremmin ajatukseni.

  VastaaPoista