lauantai 4. elokuuta 2012

Liityin laumaanÄitini oli jotenkin nuorempi kuin minä. Huiteli vinttikoiran kanssa kymmenen kilometrin lenkkejä vielä viittä vaille kahdeksankymppisenä ja kammosi kaikenlaista laumasieluisuutta.
Ei todellakaan miettinyt mitä muut siitä tai tästä sanoisivat tai mitä tekisivät.

Kasvatti siihen myös minut, ja kauan luulin, että onnistui.
Mutta ei.

Viimeksi eilen liityin laumaan ja lähdin ylittämään katua vilkaisematta liikennevaloja. Ajattelin ettei tässä mitään autoja voi tulla kun kaikki muutkin nyt kävelevät. Tällä kertaa lauma onneksi oli oikeassa.
Harvoin on.

Jonkinlainen laumantarve meissä kaikissa ehkä on. Ympäröimme itsemme merkeillä jotta meidät tunnistettaisiin haluamaamme laumaan kuuluviksi. Tunnistamme myös muiden merkit.
Minkälaista olisi täydellinen vapaus?

Ps. Keskimmäisessä kuvassa fragmentti Simon Evansin kollaasista 300 Secrets

6 kommenttia:

 1. Äitisi olisi ehkä osannut vastata kysymykseesi. Luulen, että ikä myös auttaa vapautumaan lauman paineista tai ainakin ajatuksesta "mitä ihmisetkin ajattelevat".

  VastaaPoista
 2. Ina
  Olisi muuten ehkä osannutkin.
  Iän suhteen olen skeptinen. Kun katselen ja kuuntelen, olen huomaavinani, että ikä vain vahvistaa olemassaolevia asenteita olivat ne sitten mitä tahansa. Onneksi tätäkään ei voi yleistää.

  VastaaPoista
 3. Olen usein kokenut itse sisimmässäni irrallisuutta ja erilaisuutta, koska en ole toiminut kuten kunnon lauman jäsenen pitäisi! Kaikki päätökset ja teot eivät ole olleet minun tahtoni mukaisia suoranaisesti, elämä on vain mennyt niin. Nyt jo keski-ikäisenä monella asialla ei ole enää väliä. Olenko jonkin lauman jäsen? Varmaan, mutta varmaan jollain tasolla se ns. musta lammas! No, ainakin ruskehtava!

  VastaaPoista
 4. Tillariina
  Aloin miettiä sitäkin, että laumalla ja yhteisöllä on ero. Misssä raja kulkee, en tiedä. Jokainen ehkä kuuluu johonkin yhteisöön, suku ja perhekin ovat sitä. Mutta jo ystäväpiiri on siinä rajalla, että se voi olla lauma tai yhteisö.
  Mustien ja ruskeiden, harmaidenkin lampaiden on aika usein syytä olla ylpeitä siitä, että poikkeavat päättömästi määkivän lauman meiningeistä!

  VastaaPoista
 5. Ikä tuo varmuutta, joka auttaa erottumaan laumasta.
  Olen huomannut, että omat ajatukset pytyy tuomaan rohkeammin esille.
  Myös muiden ajatuksista eriävät.

  VastaaPoista
 6. Irmastiina
  Uskon ja toivon, että olet oikeassa.

  VastaaPoista